Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

KINGDOM (USA) - Hemeltraan (2010)

Έχουν περάσει κι όλας τρία χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν το ομώνυμο demo τους και οι Kingdom ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της νέας τους προσπάθειας με τίτλο "Hemeltraan"… και είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα αυτιά πως αισίως επέλεξαν ένα ελαφρώς διαφορετικό και ώριμο τρόπο προσέγγισης της θεματικής τους - σαν να κοίταξαν την προηγούμενή τους δουλειά από μακριά, να συνειδητοποίησαν το πραγματικό της μέγεθος και γεμάτοι με νέα γνώση και αυτοπεποίθηση να έπλασαν κάτι καινούριο και μεγαλύτερο.

Οι Kingdom στο "Hemeltraan" λοιπόν έγραψαν μια ενιαία μακροσκελή σύνθεση, ελεύθεροι από περιορισμούς και άγχη, με μοναδικό περιοριστικό όρο την υιοθέτηση μιας αυστηρής τακτικής απανωτών αυξομειώσεων: οι εντάσεις πλέον ξέρουν να πέφτουν όταν μπαίνουν οι ψαλμοί των φωνητικών, τα ambient μέρη χτίζονται χωρίς βιασύνη αλλά διατηρούν το νόημά τους, ενώ τα άγρια/ήρεμα ριφφς διαδέχονται το ένα το άλλο αβίαστα. Τα κομμάτια του "Hemeltraan" είναι πλέον χωρισμένα με σύνεση και τέχνη, με απόλυτη κατανόηση των κομβικών σημείων του συνόλου.

Όλα δείχνουν πως οι Kingdom έχουν απαλλαχτεί από το δημιουργικό άγχος που φαίνεται να διακατέχει το demo τους, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν κάτι με έντονη προσωπικότητα και μοναδικό στυλ. Επιτέλους, οι ανοιχτές συγχορδίες αφήνονται να αναπνεύσουν αυθόρμητα κι ελεύθερα και η μουσική καταφέρνει να μεταφέρει ανεμπόδιστα το καταθλιπτικό συναίσθημα που έπνιγαν στο demo. Ακόμα και στις πιο “εύκολες” μουσικά στιγμές του δίσκου ("Ruina") η ψυχή της μουσικής τους διαγράφεται πεντακάθαρα: μουσικό σκοτάδι που ρέει αβίαστα αργά αλλά άγρια.

To σημαντικότερο όμως είναι πως το "Hemeltraan" επιτυγχάνουν (πέραν των άλλων) να εμπλουτίσουν την ουσία του μουσικού τους κόσμου: η ενοχλητική και σκοτεινή αύρα δουλειών όπως το "Mass III" βρίσκεται εδώ, έχοντας όμως μια τελείως διαφορετική μορφή, συνθέτοντας μια ολοκαίνουρια εικόνα για τους 3 μουσικούς και δείχνοντας πως οι Kingdom κατάλαβαν και υπηρετούν πολύ καλά το ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν. Όχι πως δημιούργησαν και κανέναν δίσκο-αποκάλυψη δηλαδή, αλλά σίγουρα μπήκαν στο σωστό δρόμο προς αυτόν. Από ‘δω και πέρα η πορεία γι αυτούς μπορεί να είναι μόνο ανοδική και η ηχητική σφραγίδα της Church Of Ra δείχνει να σχηματοποιείται ξεκάθαρα, δυνατή αλλά αυστηρά βιωματική. Όσοι πιστοί προσέλθετε...


Δημήτρης Γ.

http://www.myspace.com/kingdomcomes

Δεν υπάρχουν σχόλια: