Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

VEIL (Grc) – Blinkers Define the Spasm (2009) [ep]

Οι VeiL είναι πατριωτάκια και πρωτοεμφανίστηκαν το 2005 με την κυκλοφορία του πρώτου τους demo “Forest Oblivion” στο οποίο παρουσίαζαν ένα αρκετά ζοφερό δείγμα σκοτεινού doom/black με αργά κομμάτια, majestic πλήκτρα κ.λ.π. Πέντε χρόνια μετά και ύστερα από διάφορες αλλαγές στη σύνθεσή της, η μπάντα έχει αλλάξει τον ήχο της και τα χώνει πιο άγρια.

Η μπάντα ακολουθεί πλέον το death metal μονοπάτι και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό με την ακρόαση του πρώτου κομματιού “Pharisaism” το οποίο είναι τίγκα δικασίλα και blasts και έχει και πιασάρικο refrain! Τα επόμενα κομμάτια ακολουθούν παρόμοια δομή με προσεγμένα riffs και μπόλικα υπεργρήγορα μέρη να εναλλάσσονται με πιο αργά και το ανάποδο. Πλήκτρα και “ατμόσφαιρες” δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα και το ep ακούγεται στο σύνολό του βαρύ, σφιχτοδεμένο, διακατέχεται όμως και από μια “επική αύρα” που σίγουρα οφείλεται στο background της μπάντας και στα όσα έκανε μερικά χρόνια πριν.

Οι ρυθμοί των VeiL είναι σίγουρα στην τσίτα και χτυπάνε μπόλικα bpm, τα riffs όμως έχουν την τάση να απλώνονται πάνω στους ρυθμούς και να ακολουθούν ένα πιο μεγάλο κύκλο μέχρι να επαναληφθούν ή να δώσουν τη θέση τους σε επόμενα riffs και κοψίματα. Επίσης στο “Blinkers Define the Spasm” θα ακούσετε μπόλικα tremolo και “ανοιχτές” συγχορδίες, τεχνικές που σίγουρα παραπέμπουν στο black metal ιδίωμα. Παρ' όλ' αυτά, η μπάντα κάθε φορά καταφέρνει να επαναφέρει τον ακροατή στην (death metal) τάξη, μιας και ξέρει ακριβώς πώς θα τον αφήσει να περιπλανηθεί λίγο στις δύνες ενός black riff και πως ξαφνικά θα τον πετάξει με τη μούρη πάνω στο σκληρό μπετό ενός mid-tempo, ή στην κιμαδομηχανή ενός blast (ο ντράμερ πραγματικά τα χώνει άγρια)!

Από 'κει και πέρα ο ήχος συνηγορεί και αυτός υπέρ της νέας φύσης της μπάντας, μιας και είναι αρκετά γεμάτος, χωρίς πολλά “βάθια” και με έμφαση στα τύμπανα, λίγα μπάσα όμως παραπάνω και λίγο πιο “χτιστές” (macho) κιθάρες δε θα έβλαπταν κανέναν. Στο τέλος όμως το “Blinkers Define the Spasm” παραμένει μια τίμια δουλειά και οι VeiL μια ψαγμένη μπάντα που έρχεται να προστεθεί στο όλο και πιο brutal δυναμικό της Ελλαδίτσας και ξέρει να γράφει hit-άρες σαν το “Ternary human”...Obey!!!!

Γεράσιμος Β.

www.myspace.com/veiltheband

Δεν υπάρχουν σχόλια: