Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

HOAX (US) - Hoax (compilation, 2013)


Hoax και βάρα όλη μέρα! Βάρα όλη μἐρα! Γενικά είμαι χαζός τύπος, με αποτέλεσμα να μην έχω δώσει μέχρι πρόσφατα την πρέπουσα σημασία στους Hoax, ούτε καν τότε που έλιωνα με κυκλοφορίες της Youth Attack. Αυτό εξηγείται κάπως, αν σκεφτώ ότι εκείνη την περιόδο αφιέρωνα το χρόνο μου σε φαντεζί ακρότητες που στυλιστικά κεντρίζουν την προσοχή στο πρώτο δευτερόλεπτο, όπως τους Bucket Full Of Teeth ή τους SQRM. Το πρωτόγονο, σκατένιο hardcore punk των Hoax, αντιθέτως, δε νομίζω ότι τραβάει τόσο άμεσα την προσοχή του ακροατή, αλλά μάλλον δεν το επιδιώκει κιόλας, μιας και ο γρήγορος εντυπωσιασμός δε φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητά του. 

Καταρχήν, οι Hoax έχουν μέλη από SQRM και Aerosols, σα να λέμε από δύο εκ᾽ των σκατοψυχότερων μπαντών του "κινήματος" της Youth Attack, οπότε ο πόνος και το κλάμα είναι δεδομένα. Από το 2010 μέχρι σήμερα μπάντα έχει κυκλοφορήσει αποκλειστικά EPs, τα οποία είναι όλα άτιτλα, μέσω διαφόρων σκληρών labels, όπως Youth Attack, Katorga Works και Deranged Records. Εδώ και χρόνια οι Hoax είναι ανένδοτοι στο hardcore punk της ολικής παραίτησης, σε ένα ύφος που μοιάζει να αποστασιοποιείται από οποιαδήποτε μορφή πάλης ή προσπάθεια αλλαγής του σκατόκοσμου που ζούμε και εμφανίζονται κάποιες φορές παθητικοί μπροστά στην παρακμή (I'm a faggot, you told me so / I'm a faggot, you let me know / And when I die, you'll know why), ενώ άλλες μοιάζουν να ενδίδουν κιόλας μπροστά της (I'll stab you in the back / Don't want to see your face). Η έντονη οργή τους σπάνια στρέφεται προς τα έξω, όπως με την ειρωνεία του κομματιού "Down". Ο θυμός εξαντλείται κυρίως σε (αυτο)τραυματισμούς στις συναυλίες και σε αυτοκτονικές τάσεις, στρέφεται δηλαδή προς τους εαυτούς τους: 

Living on the brink of suicide 
Terrified piece of shit 
Isn't life so fucking big? 
I piss my pretty little bed 
Cause I'm too scared to try and face it

Τα χοντρά ψυχολογικά προβλήματα των Hoax δε θα μπορούσαν παρά να βρίσκουν αντίκρισμα στο τελείως σαπισμένο hardcore punk με την ωμή παραγωγή, την άπειρη μπασαδούρα, το παρακμιακό μεταλλικό riffing και τα ψυχρά έως κλινικώς νεκρά τύμπανα, τόσο που σε φάσεις νομίζεις ότι ακούς industrial! Ως προς το τι σκοποὐς εξυπηρετούν τέτοιοι ήχοι, δεν είμαι σίγουρος. Δεν αποκλείω να μπορεί κάποιος να παίξει ξύλο και να εκτονωθεί σε live Hoax, αλλά πιστεύω ὀτι αυτή η μουσική ενδείκνυται για να κοιτάει κανείς προς τα μἐσα, χρησιμοποιώντας την οπτική των Hoax, προσεκτικά πάντα, ώστε να μην καταλήξει να κόβεται με ξυράφια ή κυλήσει στην πρέζα. 

Η Adagio830 σε αυτό εδώ το βινύλιο, επανακυκλοφορεί όλα τα EPs, καθώς και κομμάτια από την κασέτα και το split με τους Sewn Leather, εκτός από αυτά του φετινού εφτάιντσου "Caged/Sick Punk" (η πρώτη κυκλοφορία του γκρουπ με τίτλο). Η αξία αυτής της συλλογής είναι τεράστια, μιας και οι ορίτζιναλ κυκλοφορίες δεν βρίσκονται, κι αν βρεθούν, είναι πανάκριβες. Κάντε λοιπόν αυτό το δώρο στον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας, κι ελάτε να ακούσουμε Hoax και να υποδεχτούμε όλοι μαζί παρέα τα χειρότερα που έρχονται.

derangedrecords.bandcamp.com/album/Hoax

Βαγγέλης Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: