Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

CLARA ENGEL (Can) - Secret Beasts (2009)

Ρίχνω την προσοχή μου σε αυτή την παλιότερη κυκλοφορία και μένω ευχαριστημένος από την ενδιαφέρουσα παρουσία της Καναδής Engel. Περιγράφοντας τη μουσική πλευρά του "Secret Beasts", αναγνωρίζονται οι αξιώσεις της δυτικής μουσικής αποστήθισης και προβάλλονται με τη σειρά τους. Καλοδουλεμένα μέτρα, συνθέσεις εύηχες, jazz, blues, και ελαφρά folk, εκφράζονται από μία -έστω άνευρη- avant-garde επιρροή. Σε επίπεδα πενταγράμμου λοιπόν έχουμε να κάνουμε με απλές μα αρκετότατες ιδέες, συναισθηματικές και ευπρεπώς εφαρμοσμένες.

Σκόπιμα προσπερνώ συνοπτικά τα περί μουσικής του δίσκου για να αφιερωθώ στην φωνητική παρουσία της Engel. Δοσμένη ολότελα, παρακολουθεί και αλληλεπιδρά με τις συνθέσεις της με τρόπο ώστε να ξεπερνά το χαρακτήρα της τραγουδίστριας και να μεταρσιώνεται σε αυτόν της ερμηνεύτριας. Η έκφρασή της παρουσιάζει πολλαπλές προσωπικότητες, και φέρνει την οποιαδήποτε εκτελεστική επανάληψη στα νερά της. Οι συνθέσεις πολύ έξυπνα και λειτουργικά, ντύνουν και περιστρέφονται γύρω από τη φωνή της, η οποία πάντα ετοιμόλογη και απολαυστική κατακτά όσο προχωρά ο δίσκος όλο και περισσότερες προκλήσεις. Η δύναμη της φωνής δίνει υπόσταση στον δίσκο, αρκετή για να αποκρούσει τον άμεσο χαρακτηρισμό των επιρροών της και μάλιστα να δώσει μία προσωπική ταυτότητα- ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα. Η Engel φαίνεται πανεύκολα να περνά από τη δραματουργία σε βαθιούς αναστεναγμούς μελαγχολίας και από εκεί σε περιπαικτικές ή φορτισμένες εξάρσεις. Ο δίσκος είναι μία συλλογή συναισθημάτων που διαγράφονται από τις αναπνοές και τους ψελλισμούς της Engel, οπτιμιστικός, μελαγχολικός, ή αποκαλυπτικός.

Το "Secret Beasts", ενδιαφέρον, αγνό και απλό, το απολαμβάνω κυρίως γιατί μου θυμίζει την δύναμη μίας όμορφης φωνής, η οποία δεν διστάζει να αποκαλύψει τις εσωτερικές πτυχές του φορέα της.

Γιώργος Κ.

http://claraengel.bandcamp.com/album/secret-beasts
http://claraengel.bandcamp.com
http://www.myspace.com/claraengel

Υ.Γ. Και τελικώς παραδίνομαι στη δύναμη του συνειρμού. Μιλώντας για όμορφη φωνή, νιώθω διαρκώς την ανάγκη να αναφερθώ έστω επιγραμματικά στη φετινή κυκλοφορία της Carol Anne McGowan. Ακούστε και αυτή τη σαγηνευτική φωνή, σε ένα δίσκο καθαρής νεοφολκ μαγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: