Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

BLACK BREATH (USA) – Heavy Breathing (2010)

Το όνομα και μόνο αυτής της μπάντας από το Seattle σε προϊδεάζει για το τι περίπου θα ακούσεις. Ο τίτλος του ντεμπούτου τους "Heavy Breathing", σε βάζει ακόμα περισσότερο στο κλίμα. Ντεμπούτο βέβαια που ακολούθησε το περσινό πολύ πετυχημένο MLP, "Razor To Oblivion" και τους εξασφάλισε τη θέση στη φθινοπωρινή περιοδεία των Converge.

Το πρώτο πράμα που μου ήρθε στο μυαλό, ακούγοντας το "Heavy Breathing", ήταν αυτό που προσωπικά ονομάζω "Motorhead effect". Να μη με νοιάζει δηλαδή πιο κομμάτι ακούω αλλά να πορώνομαι έτσι και αλλιώς. Η όλη ατμόσφαιρα θυμίζει εξάλλου έντονα Disfear. Το συναίσθημα αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του δίσκου. Τα περισσότερα κομμάτια έχουν δομή και προσωπικότητα από μόνα τους και οι επιρροές τους είναι πιο βαθιές από ότι φαίνεται στην αρχή. Οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται και punk, ενώ κομμάτια όπως το ομώνυμο ηχούν καθαρά sludge και άλλα έχουν χαρακτηριστικές black metal κιθαριστικές μελωδίες. Η σουηδική σκηνή βεβαίως (Dismember, Entombed) κάνει παντού αισθητή την παρουσία της με το "in your face" metal που παίζουν οι Black Breath. Γενικά, μπερδεύομαι όταν θέλω να κολλήσω μια ταμπέλα στο τι ακούω, αλλά την απάντηση την βρήκα στο MySpace τους και πραγματικά τους πάει γάντι : death 'n roll. Κοπάνημα πάνω σε βασικές γραμμές και δομές, αλλά όχι πάντα και όχι με κουραστικό τρόπο. Ναι, όντως το "Heavy Breathing" δεν είναι από τους δίσκους που μπορούν να παίξουν πάνω από 2 απανωτές φορές στο cd player. Είναι όμως από αυτούς που πάντα τους έχεις πρόχειρους όταν χρειάζεσαι μια δόση αδρεναλίνης. Από την άλλη μην διανοηθείτε ότι, ακούγοντας τα πρώτα 1 - 2 κομμάτια, να καταλάβατε και τι παίζει στο σύνολο. Οι Αμερικάνοι κρύβουν αρκετές εκπλήξεις και απέχουν αρκετά από το να αποκληθούν μονοδιάστατοι (το οποίο και πάλι δεν μας χαλάει, αρκεί να ξέρεις να το κάνεις).

Χωρίς να συγχέουμε το πορωτικό με το ελαφρόμυαλο (συμβαίνει και αυτό άλλα όχι πάντα), το "Heavy Breathing" πάει χαλαρά δίπλα στα cd's των Motorhead, Disfear, παλιότερους High On Fire κ.τ.λ. Αν βέβαια όλα αυτά δεν σας λένε και πολλά ή έχετε μία ροπή προς το progressive, τότε απλά δεν είναι για εσάς.


Ηλίας Κ.

www.myspace.com/blackbreath
www.blackbreath.com/
www.southernlord.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: