Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

STEPHAN MATHIEU (Ger) - A Static Place (2011)

Tοποθετείστε τον εαυτό σας σε ένα δωμάτιο. Το δωμάτιο είναι άδειο, δεν υπάρχει φως. Φανταστείτε το σαν το εσωτερικό ένος κύβου. Το δωμάτιο αυτό δεν επιτρέπει την είσοδο του φωτός. Mοναδική του ιδιότητα είναι αυτή της συλλογής ηχητικών κυματομορφών του εξωτερικού του, και αναπαραγωγής αυτών μέσω οριζόντιων ταλαντώσεων των τοίχων του οι οποίοι φωτίζονται ανάλογα της φύσης του ήχου. Η μάζα σας αναπαριστά την συσσωρευμένη μάζα του δωματίου, στο ακριβές σημείο του κέντρου βάρους με αποτέλεσμα να είστε και το βαρυτικό κέντρο του συστήματος. Εξαιτίας αυτού, η θέση σας σε αυτό το δωμάτιο είναι στο ακριβές σημείο του οποίου η απόσταση από τον κάθε τοίχο είναι ίδια. Το κάθε στρώμα ήχου φτάνει στον ίδιο χρόνο σε εσάς και για αυτό δεν αντιλαμβάνεστε τον κάθε ήχο ξεχωριστά παρά μόνο ως διανυσματικό άθροισμα. Ο κάθε τοίχος αναπαράγει ένα βόμβο, μία πτυχή της τελικής κυματομορφής.
Οι τοίχοι ξεκινούν να ταλαντώνονται, άλλοτε όλοι, άλλοτε σε συνδυασμούς. Στον εξωτερικό παρατηρητή η διαδικασία διαρκεί 59 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, όμως η αντίληψη του χρόνου για εσάς αλλάζει. Επεκτείνεται ή συρρικνώνεται επειδή η επαγωγή των ταλαντώσεων παροδικά σπρώχνει το δωμάτιο μέσα ή έξω από το φάσμα των 4 διαστάσεων σε μία προσπάθεια να παγιδέψει τη στιγμή, να την τεντώσει και να την κρατήσει ατέρμονη. Δημιουργώντας βόμβους που καταλήγουν συνολικά σε ένα απρόσωπο μοτίβο το οποίο στέκεται σαν ένα εμπόδιο στην ροή του χρόνου, γεννά μία ακίνητη εικόνα εναλλασόμενου φωτός. Στατική, μα με το βάθος ενός ζωγραφικού πίνακα, που δημιουργείται αν η αλλαγή ταλάντωσης κάθε τοίχου παρομοιαστεί με προσθήκη επιπλέον πινελιάς.
Αυτό είναι το "A Static Place". Αντικαταστήστε το δωμάτιο με ένα laptop και την ταλάντωση με την διαδικασία επεξεργασίας των ήχων που o Stephan Mathieu συλλέγει. Ο δίσκος εξερευνά την ηχητική πληροφορία προσπαθώντας να την μετατρέψει στο μέσο που θέλει να μας βγάλει από την γραμμή του χρόνου. Ακουμπώντας ταυτόχρονα το παρελθόν το παρόν και το μέλλον, ο Stephan Mathieu αναζητά ηχητικά την τέταρτη διάσταση πιέζωντας τα όριά της και θέλοντας να την προβάλλει ολόκληρη σε ένα φάσμα, αναγκάζοντάς μας να βρεθούμε εκτός εκείνης.
To "Α Static Place" όμως είναι και κάτι παραπάνω από αυτό. Εϊναι μία μελέτη πάνω στην αντίληψη της μουσικής ιδεολογίας και έκφρασης ξεφεύγοντας από τα στεγανά του παρωχημένου 21ου αιώνα. Όραμα.

Γιώργος Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: