Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

VOTUM (Pl) – Metafiction (2010)

Ο δεύτερος δίσκος των Votum κλείνει με το "December 20th", και σου αφήνει την αίσθηση ότι οι Πολωνοί κάπου έχουν χαθεί κάπου στον χρόνο. Στις δεκαετίες όπου το prog rock έδινε την σκυτάλη στο prog metal, και όπου τα δύο αυτά είδη μεσουρανούσαν. Βέβαια δεν είναι μόνο οι Votum αλλά και άλλοι συντοπίτες τους που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Συγκροτήματα όπως Indukti και Riverside όχι μόνο φαίνεται να έχουν επηρεάσει τους προαναφερθέντες, αλλά και όλοι μαζί δίνουν την αίσθηση ότι η Πολωνία δεν είναι μόνο black και death metal.

Ο πρώτος δίσκος για το συγκρότημα ήρθε σχετικά πρόσφατα, το 2008 και είχε τον τίτλο "Time Must Have a Stop". Ο "Metafiction" όμως είναι η κυκλοφορία που βγάζει την μπάντα από τα στενά όρια της χώρας. Έχοντας σαν κύρια χαρακτηριστικά ένα πλήθος από μελωδίες, δυνατές συνθέσεις και μια ατμόσφαιρα σκοτεινή και αρκούντως μελαγχολική, καταφέρνει να σε κερδίσει από το πρώτο άκουσμα. Η αναφορά σε όποια metal στοιχεία γίνεται καθαρά από συνήθεια, μιας και πολύ σπάνια θα νιώσουμε την επιθυμία να σπάσουμε έστω και λίγο τον αυχένα μας. Ο δίσκος κινείται κυρίως σε χαλαρούς ρυθμούς, με τα απαραίτητα crescendo να εμφανίζονται ακριβώς την στιγμή που τα χρειάζεσαι. Σίγουρα οι συνθέσεις θα μας φέρουν στο μυαλό τους Riverside ή οποίοι μας θυμίζουν τους Opeth στην "Damnation" εποχή, η οποία είναι δημιούργημα εν μέρει του Wilson, γέννημα θρέμμα της Αγγλικής σκηνής με Anathema, Antimmater και όλα τα σχετικά. Ε όλα αυτά έχουν λίγο έως πολύ θέση μέσα στο "Metafiction".

Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με μια κυκλοφορία που παραπέμπει σε Dream Theater της εποχής του "Images And Words", με ακόμα πιο χαλαρές συνθέσεις και περισσότερη ατμόσφαιρα. Κορωνίδα της όλης προσπάθειας των Πολωνών, χωρίς να παραβλέπουμε το σύνολο, μπορεί σίγουρα να θεωρηθεί ο Maciej Kosinski, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα φωνητικά, και με τις ικανότητές του ωθεί την κυκλοφορία σε άλλα επίπεδα. Γενικά είναι ένας δίσκος που ναι μεν συμβαδίζει με τους καιρούς, αλλά με την σκούφια του να βαστά από τις δεκαετίες των ‘80s και ‘90s. Επιβάλλεται σε οπαδούς του είδους.


Νίκος Ζ.

www.myspace.com/votumband
www.votumband.pl
www.mystic.pl

Δεν υπάρχουν σχόλια: