Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

TIGER THROAT (USΑ) - Tiger Throat (2009)

Κάποια μουσικά κενά χάσκουν αδικαιολόγητα πλατιά. Ποτέ μου για παράδειγμα δεν μπορούσα να καταλάβω τι κρατάει ηχητικά μακριά το crust από το black metal. Πριν καν προλάβω βέβαια να φτιάξω στο μυαλουδάκι μου συνδυασμούς σαν τον προηγούμενο, θα ερχόταν κάθε "Iskra" ή "Just Fuck Off" να μου τρίψει στη μούρη μου το κατοχυρωμένο μπαστάρδεμα. Κάπως έτσι σκεφτόμουν πάντα και το χάσμα μεταξύ black metal και noise rock. Δηλαδή τι στο καλό, τραχύς lo - fi ήχος, επιτηδευμένο σπάσιμο της rock/metal γραφής, "DIY ethics", δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να φανταστείς τις παράλληλες αυτές να συγκλίνουν.

Ως συνήθως βέβαια σου έρχεται από κει που δεν το περιμένεις: τα τελευταία χρόνια οι (κυρίως εξ Αμερικής) black μεταλάδες πάνω στην κρίση ταυτότητας που τους έχει πιάσει ψάχνουν να πιαστούν από νέες (αντι)φόρμες για να (απo)δομήσουν την μουσική τους. Κάπου ανάμεσα στους 
Enbilulugugal και τους Gnaw Their Tongues, λοιπόν, γεννήθηκε ένα trend, ας το πούμε "blackened noise". Για να μπαίνουμε και στο ψητό, οι Tiger Throat ανήκουν (όπως θα μπορούσε να μαντέψει κανείς κι από το artwork του δίσκου) στις πιο εύθυμες περιοχές αυτού του "φλου" ηχητικού φάσματος, επιχειρώντας να κολλήσουν στο noise rock των Lightning Bolt και των Health αφηρημένα black aesthetics και πειραματική κιθαριστική ψυχεδέλεια. Και τι πετυχημένο πείραμα! Οι ήχοι του ομότιτλου demo τους κυμαίνονται από τα χασιματικά περάσματα στην δυσαρμονική groovy επίθεση, αλλάζοντας στα 20 λεπτά του 5 στυλ και διαθέσεις. Από τον χορό στο headbanging και στα καπάκια στις αφηρημένες παραισθήσεις, οι Tiger Throat ξέρουν πως να τραβάνε την προσοχή. Παρ' όλα αυτά, το album δεν γίνεται ούτε φλύαρο ούτε χάνει την αισθητική συνοχή του, πράγμα στο οποίο συνηγορεί κι η μικρή του διάρκεια (πολύ λογική για τα πλαίσια του δίσκου).

Χωρίς πολλά λόγια, ο δίσκος αυτός μοιάζει φτιαγμένος για να προβληματίσει τους γραφιάδες, που μάταια θα ψάξουν για έναν όρο να προσδιορίσουν την ηχητική του ταυτότητα. Είναι φτιαγμένος για να τραβήξει την προσοχή των πιο ερευνητικών αυτιών, ενώ τους βάζει με άνεση σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα μουσικά σύνολα της bm εμπροσθοφυλακής των τελευταίων χρόνων, ακριβώς δίπλα σε μπάντες όπως οι 
Black Vomit και οι Dukkha (που θα μας απασχολήσουν αργότερα). Κι όλα αυτά μόλις με το demo τους... Can you smell the awesome?


 Γκαρτζονίκας Δ.

http://www.myspace.com/tigerthroat
http://www.myspace.com/rustyaxerecords

Δεν υπάρχουν σχόλια: