Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

TWILIGHT (USA) - Μonument Τo Τime Εnd (2010)

Είναι φορές που ευγνωμονώ τόσο πολύ μπάντες που δεν φιλοξενούνται πια ποτέ στο στερεοφωνικό μου. Απλά γιατί χωρίς το ΝWOBHM δεν θα είχα φτάσει ποτέ στους Twilight (και όχι μόνο), ίσως να είχα μείνει στο ελληνικό rock και μέχρι εκεί. Δεν ξέρω λοιπόν ποιο μέρος του εγκεφάλου μας οδηγεί στο να ανεχόμαστε ήχους σαν τις κιθάρες του Wrest αλλά, όπως και να έχει, χαίρομαι για την εξέλιξη αυτή.


Πριν μπούμε στα του δίσκου, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στη σελίδα των Twilight στο Metal Archives και να βρείτε τον Έλληνα της φωτογραφίας…Το 6ο λοιπόν ολοκαίνουριο μέλος των Twilight ονομάζεται Σταύρος Γιαννόπουλος και κατάγεται από μια μικρή χώρα των Βαλκανίων. Είναι παράλληλα κιθαρίστας στους Αμερικάνους sludgeάδες The Αtlas Μoth και κανείς δεν ξέρει πως στο διάολο χώθηκε σε αυτό το επιστημονικό επιτελείο.

Το "Monument Τo Τime Εnd" είναι ο πιο συμπαγής δίσκος που άκουσα τον τελευταίο χρόνο και η παραγωγή του δίσκου (από τον Parker) μια από τις καλύτερες στο είδος. Οι κιθάρες απλά καλύπτουν κάθε τεταρτημόριο του θορύβου που μπορεί να συλλάβει η ανθρώπινη ακοή, ενώ ακόμα και τα δευτερόλεπτα σιωπής απλά τελειοποιούν το ηχητικό μείγμα που σε πολιορκεί. Πραγματικά δεν ξέρεις σε πιο τάστο και με ποιους συνδυασμούς θα πατήσουν τα δάχτυλα των Wrest, Turner, N.Imperial, Judd και Parker (Leviathan, Isis, Krieg, Nachtmystium και Minsk αντίστοιχα) μετά από κάθε riff.

Τα φωνητικά σκίζουν παναγίες και οι κιθάρες πιο μαύρες κι από το black metal ενοχλούν από το βαθμό τελειότητας. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά ακούμε ήχους των Isis και Minsk με τη φωνή του N.Imperial, που χωρίς να το καταλάβουμε εξελίσσονται σε επιβλητικά Kriegογενή ακόρντα (…"The Cryptic Ascension"). H επίδραση του μη black metal τμήματος (Turner, Parker και Γιαννόπουλου) είναι φυσικά για άλλη μια φορά διακριτή, καθώς τα postoγενή riffs μεταλλάσσονται σε black παιάνες, αλλά το εκπληκτικό με το δίσκο αυτό είναι ότι κουβαλάει την προσωπικότητα κάθε μέλους του σε απίστευτα επιφανή βαθμό. Το "The Catastrophe Exhibition" ας πούμε, δεν είναι δυνατόν να γράφτηκε από κάποιον εκτός του Judd, οι ψυχεδελικές κιθάρες που συνοδεύουν αριστουργηματικά τα κεντρικά riff προδίδουν τον αυτουργό.

Αυτό το συγκρότημα (χωρίς να ξεχνάμε και το όνομα Krallice) προάγει απλά την επιστημονική ακρότητα, δεν έχουμε το δικαίωμα να τους παραβλέψουμε.


Αντώνης Δρακωνάκης

www.myspace.com/twilightusbm
www.southernlord.com/band_TWI.php
http://thr666.horde.se

Δεν υπάρχουν σχόλια: