Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

THE BINARY CODE (USA) - Suspension Of Disbelief (2009)

Μετά από αρκετά demos, πέντε στον αριθμό, ξοδεύοντας κάμποσο χρόνο και χρήμα, μιας και η κυκλοφορία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, έρχεται στα χέρια μας το πρώτο full length των The Binary Code, που ακούει στο όνομα "Suspension Of Disbelief". Οι πιτσιρικάδες μας έρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, πιο συγκεκριμένα από το New Jersey, και έχουν βάλει σκοπό να ματώσουν τα αυτιά μας.

Φτάνοντας με 2 κλικ στο space της μπάντας βλέπει κανείς σαν βασικά συστατικά του ήχου τους λέξεις όπως progressive, metal και hardcore. Η αλήθεια είναι ότι τα 2 πρώτα είναι κάτι παραπάνω από εμφανή, καθώς στο υλικό των The Binary Code συναντάμε όλον αυτό τον πειραματισμό που συνηθίζεται τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή, δυνατά περάσματα με ατελείωτο riffing και χαλαρά jazz περάσματα, έτσι για να ξεκουράσουμε τους αυχένες μας. Αλλά hardcore; Που είναι τα breakdowns; Μάλλον ο όρος προστέθηκε από υπερβάλλον ζήλο, καθώς με κανέναν τρόπο δεν ονομάζεις αυτό το progressive tech death των Αμερικάνων, hardcore. Δηλαδή οι Born From Pain τι παίζουν; Όπως και να έχει, ο δίσκος αποπνέει μια συνθετική ωριμότητα που δύσκολα συναντάμε σε ντεμπούτο album. Τραγούδια όπως τα "Ghost Planet" και "Awaiting Necropolis", τα οποία είναι και κομματάκι in your face, δεν τα συναντάς αλλά και δεν τα ξεχνάς εύκολα.

Σπάζοντας το κεφάλι μου προσπαθώ να θυμηθώ τι μου θυμίζουν οι The Binary Code. Ίσως πρώιμους Between The Buried And Me ή Veil Οf Maya και The Faceless. Αλλά γενικά θα έλεγε κανείς πως μπορεί να συναντήσει πολλές και διαφορετικές επιρροές μέσα στον δίσκο αυτόν. Μια κυκλοφορία που κατά την μεγαλύτερη διάρκειάς της προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ χάους και τάξης, ακατάπαυστων συνθέσεων και minimal περασμάτων.

To "Suspension Of Disbelief" είναι ένα αξιόλογο εγχείρημα και μας δείχνει γιατί η μπάντα είναι μία από τις πολλά υποσχόμενες στον συρφετό των νέων συγκροτημάτων που ξεφυτρώνουν σαν τα μαρούλια ανά την υφήλιο. Το album φαίνεται να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους λάτρεις του συγκεκριμένου ήχου. Κάνοντας ίσως πολλούς από αυτούς να κολλήσουν ειδικά με την έναρξη του ομώνυμου εναρκτήριου κομματιού. Βρείτε το κάπως και ακούστε το.


Νίκος Ζέρης

www.myspace.com/thebinarycodenj
www.districtlines.com/The-Binary-Code

Δεν υπάρχουν σχόλια: