Σάββατο 8 Μαΐου 2010

NEBUKADNEZAR (Ger) – Dawn Pervades the Twilight (2009)

Ο Nebukadnezar είναι ο Ναβουχοδονόσωρ (το πιο πιθανό ο Β’ ο Μέγας) στα γερμανικά. Κατά συνέπεια όταν μια μπάντα παίζει death metal και το όνομά της παραπέμπει στον πιο ονομαστό αυτοκράτορα ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς (Βαβυλώνα), το μυαλό σου δεν είναι δύσκολο να πάει στους Nile. Και όντως δε θα πέσεις έξω. Οι γερμανοί λατρεύουν τον ήχο των Nile και είναι εμφανές ότι προσπαθούν να τον αναπαράγουν, υπό το δικό τους "βαβυλωνιακό" πρίσμα.


Εντάξει, μην περιμένετε παρθενογενέσεις, ουσιαστικά μιλάμε για τεχνικό death metal το οποίο ενώ θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε "brutal" (όπως οι Coffin Texts ας πούμε), δεν το κάνουμε γιατί η μπάντα έχει σίγουρα πιο "χλιδάτες" και "μυστηριακές" τάσεις.
Το παίξιμο υποδηλώνει τεχνική αρτιότητα, η δομή των κομματιών είναι στρωτή και αποσκοπεί όχι στον αποπροσανατολισμό αλλά στη συγκέντρωση του ακροατή, οι κιθάρες (είτε πρόκειται για riffs, είτε για παρεμβαλλόμενες μελωδίες) έχουν ειδικό βάρος, το drumming και οι φωνές είναι υπέρβαρες και αν αναλογιστούμε ότι αυτός ο δίσκος είναι η πρώτη προσπάθεια της μπάντας, σίγουρα πρόκειται για μια αξιόλογη και αρκετά φρέσκια δουλειά. Παρ’ ότι γερμανοί, καταφέρνουν να χτίσουν την απαιτούμενη σκοτεινή ατμόσφαιρα και να πείσουν τον ακροατή για τις "ανατολίτικες" εμμονές τους.


Αυτό που με ανησυχεί είναι μήπως γίνουν κονσέρβα τύπου Behemoth: ήχος απόλυτα συμπαγής ("παραγωγάρα" που λέμε) και editing με ακρίβεια 64ου που όμως αναλώνεται σε αναμασώμενες μελωδίες, πανομοιότυπα riffs και attitude για 15χρονα. Ευτυχώς, οι Nebukadnezar απέχουν ακόμα μακριά από μια τέτοια περιγραφή, παρόλο που στοιχεία επανάληψης διαφαίνονται ήδη στα κομμάτια τους και παρόλο που είναι τελειομανείς σε ότι έχει να κάνει με την επεξεργασία του υλικού τους.


Από την άλλη μεριά το "Dawn Pervades Τhe Twilight" είναι μια απόλυτα αυτοχρηματοδοτούμενη προσπάθεια. Επομένως ας μην προτρέχουμε, η μπάντα και "attitude" έχει και κομματάρες σαν το "Seal Οf Blood" γράφει, οπότε ας την αφήσουμε να μας μεταφέρει με το δικό της τρόπο μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω και ας ελπίσουμε η συνέχεια να είναι αντίστοιχη.


Γεράσιμος Βιτωράτος

www.myspace.com/nebukadnezarmusic

Δεν υπάρχουν σχόλια: