Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

PG.LOST (Swe) - Ιn Νever Οut (2009)

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η μουσική των Slint, των Talk Talk και των Bark Psychosis βαφτιζόταν post rock, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις διαστάσεις που θα έπαιρνε στις αρχές της επόμενης δεκαετίας το εν λόγω ορχηστρικό κίνημα.



Οι Pg.Lost είναι Σουηδοί και το "In Never Out" είναι η τρίτη δουλειά τους μετά τα "Yes I am" και "Its Not Me, Its You" του 2007 και 2008 αντίστοιχα. Ο ήχος τους κινείται στις γνωστές μελαγχολικές συχνότητες, με μπάντες όπως οι This Will Destroy You και Up-C Down-C Left-C Right-C ABC+Start, φλερτάροντας παράλληλα με τις ελαφρώς μεταλικές τάσεις των Rosetta και των Red Sparowes. Ορθόδοξο post rock θα λέγαμε με αρκετές indie αποχρώσεις, δοσμένες όμως διακριτικά και χωρίς φλυαρίες. Tις κινηματογραφικές μελωδίες τους συντηρεί μια συμπαγής σχεδόν αποπνικτική αρμονία η οποία, αποδομώντας το δογματισμό των φωνητικών, παράγει πικρία, ελευθερία και επίθεση μαζί. Αυτές οι λέξεις γεννιούνται, τουλάχιστον, στο δικό μου μυαλό από τους ήχους αυτούς.

Αν το στερεοφωνικό σας φιλοξενεί συχνά πυκνά κάποια post rock μπάντα, βάλτε κατευθείαν το 12λεπτο "Gomez" και αφήστε τους να σας αποδείξουν ότι αξίζουν μια περίοπτη θέση στη χαοτική σκηνή του είδους. Αν πάλι έρχεστε για πρώτη φορά σε επαφή με το είδος, το "In Never Out" θα κάνει σίγουρα τη δουλειά του, αρκεί να μην το ακούσετε μόνο μια φορά ή ακόμα χειρότερα τσιτωμένοι. Για την τελευταία περίπτωση, η φετινή χρονιά μας χάρισε αρκετά νέα, αριστουργηματικά ηρεμιστικά βλ. Proclamation, Teitanblood, Blasphemophager...


Αντώνης Δρακωνάκης

www.pglost.com
www.myspace.com/pglost
www.blackstarfoundation.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: