Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

DEATHBOUND (FIN) – Non Compos Mentis (2010)

Μάλλον, τελικά, παίζει ρόλο η διάθεση του καθενός για το κατά πόσο δύναται να διευρυνθούν οι μουσικοί του ορίζοντες. Και αυτό γιατί όροι όπως grind/death core, μπορεί να μην μου φαίνονται άγνωστοι, παρόλα αυτά ούτε τον εξυπνάκια δεν μπορώ να κάνω ονοματίζοντας 4 - 5 ιστορικές μπάντες του είδους. Κι όμως, ψαχουλεύοντας λίγο σε παράνομους και βρωμερούς ιστότοπους ο "Non Compos Mentis" των Deathbound κατέληξε στο desktop, καταφέρνοντας μέσα σε λίγα λεπτά να ανεβάσει τα όρια της αδρεναλίνης μου σε αρκετά υψηλά επίπεδα.


Κι αφού ανακάλυψα την φωτιά και τον τροχό, κατάλαβα πως το grindcore δεν είναι 0:55 δευτερόλεπτα καφροσύνης και μαζοχισμού. Μπορεί να κρατήσει και παραπάνω! Αλλά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή αξίζει να αναφέρουμε ότι, οι Φιλανδοί grind/deathcorάδες Deathbound ιδρύθηκαν κάπου στην αρχή της χιλιετίας, και παρότι η συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι τέταρτη επίσημη full length, δεν φαίνεται να είναι το ίδιο δημοφιλής με τιτανοτεράστιες μπάντες – επιρροές όπως οι Nasum και Rotten Sound, αλλά ούτε με τους πιο πρόσφατους Coldworker. Προφανής δικαιολογία είναι το γεγονός ότι εκεί πάνω στον βορρά δεν αρκούνται στο να είναι μέλη μιας μπάντας και συγκεκριμένα παρατηρούμε συγκοινωνούντα δοχεία με συγκροτήματα όπως οι The Duskfall και οι ...And Oceans. Όπως και να έχει, ο διάρκειας 30 λεπτών δίσκος αποτελεί ιδανική διέξοδο για τον θυμό που δημιουργείται μέσα από μίσος για την ανθρώπινη φυλή, τη βιαιότητα του θανάτου και την λαγνεία για αίμα.

Σίγουρα ο "Non Compos Mentis" δεν είναι ο δίσκος που θα συνταράξει το σύμπαν, ωστόσο βρίσκει τον χώρο του στην -core συλλογή κάποιου, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Στα highlights της κυκλοφορίας τα "A Reason For Your Fight", "Hell Could Be The Cure", "The World Is But A Memory", "A Better Tomorrow". Και αν η όλη προσπάθεια σας αφήσει ασυγκίνητους από το "πρωτόγονο" της φάσης, ε τότε στραφείτε στους πιο "progressive" Πολωνούς Antigama.


Νίκος Ζέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: