Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΨΑΡΟ_ΚΟΡΦΑΔΕΣ 2010 pt.ΙΙ

Τώρα τελευταία, ανακάλυψα πως έχω πρόβλημα να φτιάχνω λίστες με top albums. Ο λόγος; Πιστεύω έχει να κάνει με το ότι βλέπω αρκετά χαλαρά τα πράγματα ως ακροατής, εδώ και αρκετό καιρό. Καλώς ή κακώς έχει περάσει η περίοδος του μεγάλου ψαξίματος για μένα, πλέον έχω μάθει τι είδους ήχοι με τραβάνε και τι ήχοι με απωθούν. Μοιραία επομένως θα αγνοήσω πολλές γαμάτες κυκλοφορίες εκτός extreme χώρου απ’ τη μία, δε θα χάσω όμως ούτε demo (που λέει ο λόγος) μιας grindcore ή death metal μπάντας απ’ την άλλη. Αυτός είναι ο ήχος που γουστάρω, αυτόν παρακολουθώ, τέλος! Έτσι κι αλλιώς για όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να τσεκάρω μέσα στη χρονιά, αφήνομαι στη στοργική φροντίδα και αγάπη του ενυδρείου. Άλλωστε ένα τεράστιο όφελος που έχεις όταν γράφεις σε ένα ελεύθερο zine σαν το Projekt FishTank είναι ακριβώς αυτό: μπορείς να ασχολείσαι αποκλειστικά με την κάβλα σου και παράλληλα να βρίσκεις άλλα ωραία πράματα χωρίς καν να προσπαθείς!

Επί του θέματος, και επειδή όπως είπα έχω μάθει τα γούστα μου, βρίσκω πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω πολύ συγκεκριμένα πράγματα απ' τη συλλογή μου, ιδιαίτερα όταν στη διάρκεια της χρονιάς δεν εμφανίστηκε κάποιος δίσκος “τσιμεντόλιθος”, που θα πάει και θα καρφωθεί στο μυαλό σου θες δε θες, αμέσως μετά την πρώτη ακρόαση! Για να μην πολυλογώ λοιπόν, παρακάτω παραθέτω μια Top 3x5+1 λίστα με δισκάρες που κακοποίησαν αρκετά τα ηχεία μου το 2010. Οι δίσκοι σίγουρα μετράνε, δεν αποκλείεται όμως να ήταν και κάποιοι άλλοι στη θέση τους, μιας και οι πιο βίαιες εκφάνσεις του ακραίου ήχου σήμερα, φαίνεται ότι είναι υπέρ του δέοντος υγιείς.

Για όσους αναρωτιούνται, “3x5” γιατί χωρίζω τις καφρίλες μου σε 3 κατηγορίες: death metal, grindcore, goregrind και βάζω 5 άλμπουμ στην κάθε μία, και “+1” γιατί εκτός καφρίλας άκουσα μόνο 1 δισκάρα που με ταρακούνησε φέτος!

DEATH METAL
  1. Defeated Sanity (Ger) - Chapters Of Repugnance
  2. Leptotrichia (Hol) - The Repository
  3. Cardiac Arrest (US) - Haven For Τhe Insane
  4. Cemetery Urn (Aus) - The Conquered Are Burned
  5. Cease Of Breeding (Grc) - Sounds Of Disembowelment

GRINDCORE
  1. Painful Defloration (Ukr) - Antihuman Antisocial
  2. Krlja (Cro) - Grind World Order
  3. Nails (US) - Unsilent Death
  4. Utopium (Por) – Conceptive Prescience
  5. Fukpig (UK) - Belief Is The Death Of Intelligence

GOREGRIND
  1. Cliteater (Hol) – The Great Southern Clitkill
  2. Coprobaptized Cunthunter (Rus) - Failure Prosthesis
  3. Cutting Embryo (Cze) - Fekal Appetite
  4. GO-ZEN (Jap) - Hinamatsuri
  5. The Mung (Aus) - The Splatter Sessions
+
  1. Lair Of The Minotaur [US] - Evil Power

  1. Skagos/Panopticon - Split
  2. No Hand Path - An Existence Regained
  3. Dax Riggs - Say Goodnight To The World
  4. Alcest - Écailles de Lune
  5. Blood Of Tthe Black Owl - A Banishing Ritual
  6. Bohemian Grove - EP
  7. Circle - Rautatie
  8. Natural Snow Buildings - The Centauri Agent
  9. Murmuüre - S/T
  10. Sungrazer - S/T
  11. Svarti Loghin - Drifting Through the Void
  12. Urfaust - Der Freiwillige Bettler
  13. A Forest Of Stars - Opportunistic Thieves Of Spring
  14. Forteresse - Par Hauts Bois Et Vastes Plaines
  15. Agalloch - Marrow Of The Spirit

Το 2010 δεν ήταν καμια εκπληκτική χρονιά για μένα, χωρίς αυτό να οφείλεται απαραίτητα σ'αυτά που κυκλοφόρησαν. Η αλήθεια είναι πως αυτή τη χρονιά έφαγα, σαν τον Κωστάκη κι εγώ, πολύ χρόνο για να σκαλίσω πράγματα του παρελθόντος οπότε δεν έχω την επαφή που είχα με προηγούμενα έτη. Οι δίσκοι που βρίσκονται στην πολυδιάστατη λίστα μου δεν είναι προτεινόμενοι, ή μάλλον είναι, αλλά μην με μαλώσετε αν δεν σας αρέσουν ούτε οι μισοί. Τέλος, κάποιος μου είπε οτι οι λίστες του '10 βγήκαν απο τα μέσα του Δεκέμβρη. To No Hand Path βγήκε τις τελευταίες ώρες της χρονιάς, πιθανότατα μπόλικοι λοιπόν έμειναν έξω από τη χαρά της προσθήκης του.


  1. Deathspell Omega – Paracletus
  2. Triptykon – Eparistera Daimones
  3. Kylesa - Spiral Shadow
  4. Ufomammut – Eve
  5. Kvelertak – Kvelertak
  6. Psycho Choke – Unraveling Chaos
  7. Dirty Granny Tales – Didi’s Son
  8. Deathbound - Non Compos Mentis
  9. Alter Bridge – AB III

Πρώτη φορά μπαίνω στην διαδικασία να ξεδιαλύνω τους δίσκους που άκουσα μέσα στο έτος που πέρασε. Μπορώ να πω με μια μικρή σιγουριά ότι ο χρόνος που πέρασε ήταν αρκετά ψόφιος σε ότι είχε να μας παρουσιάσει το 2009. Με δυσκολία κατάφερα να ξεθάψω μερικούς δίσκους που αν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους ωστόσο δεν κατάφερα να τους απολαύσω όσο θα ήθελα. Οπότε θα έλεγα ότι προσωπικά η δεκαετία έκλεισε περισσότερο με μια ματιά στα προηγούμενα χρόνια της, σε δίσκους που σημάδεψαν την μουσική γενικότερα, παρά στις φετινές κυκλοφορίες. Και ειδικά όταν υπάρχουν απογοητεύσεις από συγκροτήματα που σου έχουν χαρίσει πολλές ώρες πώρωσης, τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Όπως και να ‘χει, το αν οι παραπάνω δίσκοι είναι αυτοί που τελικά ξεχώρισαν για μένα μέσα στο 2010 μάλλον θα το ανακαλύψω το 2011, μιας και τότε θα τους δοθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να ωριμάσουν ηχητικά, και να μπουν κάτω από ένα πρίσμα καθαρό από τον παρορμητισμό και την κα*λα της στιγμής. Όταν λοιπόν χάσουν λίγο από αυτή την αίσθηση της φρεσκαδούρας θα είναι κανείς ικανότερος να καταλάβει αν το άκουσμα δικαιώνει την αρχική επιλογή ή όχι. Μάλλον για αυτό η σύνταξη μιας τέτοιας λίστας έβρισκε κωλύματα μέσα στο μυαλό μου, μιας και τα ονόματα των κυκλοφοριών των δύο τελευταίων ετών αναμειγνύονται, και άντε να θυμηθείς ποιο ανήκει στο ΄09 και ποιο στο ΄10.

Τώρα, κοιτάζοντας ξανά την άνωθεν λίστα, σκέφτομαι πως θα μπορούσε να τελειώνει στις πρώτες δύο-τρεις σειρές, με τα υπόλοιπα ονόματα απλά να συμπληρώνουν από υποχρέωση, δίχως απαραίτητα να είναι αρνητικό, μιας και δίνεται έτσι η ευκαιρία στον οποιοδήποτε αναγνώστη να ανακαλύψει ένα ακόμα δίσκο.

Και του χρόνου!

2 σχόλια:

Azarak] είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι λίστες σας! Συνεχίστε δυνατά το 'εγχείρημα ενυδρίο'!
Doom on!

Ανώνυμος είπε...

μόλις έφαγα ένα φλας... άφησα έξω από την λίστα την Ύδρα των Πουλιών. Απαράδεκτος ο Μούρμουρος.